GELİŞİM GERİLİĞİ VE MENTAL RETARDASYON

Zekâ Geriliği (Mental Retardasyon) Nedir?

Zekâ geriliği, yaş ile zihinsel becerilerin uyuşmaması durumunda ortaya çıkan belirtiler ile anlaşılmaktadır.  Özellikle standart eğitim düzeyinde yeterli bir gelişim gösteremeyen ve sorun yaşayan çocuklar için kullanılan bir tanımdır. 

Zekâ geriliği (mental retardasyon) tanısı konan çocuklarda, algı, dikkat ya da problem çözme gibi yeteneklerde, yaşıtları ile eşit becerileri geliştiremeyen kişiler, özellikle eğitim sürecinde özel bir dikkatle izlenmelidir. Bu noktada, zekâ geriliği ile ilgili sorun yaşayan kişilerde, psiko-sosyal bir çalışma yapılmalı ve bu doğrultuda özel bir eğitim sürecinden geçmelidir. Rehabilitasyon merkezlerince verilen eğitimlerle zeka geriliği yaşayan çocuklar topluma kazandırılmaya çalışılır. 

Zekâ Geriliği Belirtileri Nedir?

Zekâ geriliği genellikle çocukluktan başlayan belirtilere sahiptir. Üç farklı düzeyde belirti gösterebilen zekâ geriliği, çocukların günlük hayatını etkilediği için bu tip çocukların gelişimi takip edilmelidir. Bu noktada, yaşlarına uygun bir gelişme içerisinde olup olmadığını anlamak için öğrenme düzeyleri, dikkatlerini nasıl topladıkları, sosyal olarak iletişim kurdukları yaş grubu, uyum sağlama düzeyleri ve benzer etkilere dikkat edilmelidir.

 Aynı zamanda, çocuklarda herhangi bir davranış problemi olup olmadığı, dil kullanmada zorluk çekip çekmedikleri, öğrendikleri konularda öğrenme ve hatırlama zorluğu yaşayıp yaşamadıkları araştırılarak çocukların Zekâ geriliği (mental retardasyon) sorunu tespit edilebilir. Bu noktada, hem öğretmenler hem de ailelere büyük bir görev düşmektedir. Çocukların gelişimi takip edilerek belirtiler göz ardı edilmemelidir.    

Zekâ Geriliği Hangi Sıklıkta Görülmektedir?

Zekâ geriliği çoğu zaman göz ardı edilmekte ve bazen çocuklar için büyük bir sorun haline gelebilmektedir. Özellikle bulunduğu gruptan dışlanma ve çeşitli etiketlemelerle zorlanan çocuklara, durumun tespit edilmesi ve bu doğrultuda bir eğitim verilmesi gerekmektedir. 

Zekâ geriliği (mental retardasyon) genellikle, nadir görülen bir durumdur. Yalnızca %1’lik kısımda görülen zeka geriliği tanısı, daha çok erkek çocuk döneminde görülmektedir. Genel olarak daha düşük sosyoekonomik düzeydeki ailelerde görülse de bulunulan ekonomik sınıfla doğrudan bir bağlantısından söz edilemez.     

Zekâ Geriliği Nasıl Analışır, Nedenleri Nelerdir?

Zekâ geriliği (mental retardasyon) pek çok nedenle meydana gelebilmektedir. Bu nedenlerden ilki, doğum öncesinde oluşan genetik nedenler, kromozomal bir bozukluk, anne karnında iken annenin enfeksiyonel bir hastalık geçirmesi ve yetersiz beslenmesi gibi durumlar neden olabilmektedir. 

Diğer yandan, doğum sırasında erken doğum, doğum travması ve benzer etkiler ile de gözlemlemek mümkündür.Son olarak ise doğum sonrasında yetersiz beslenme ya da enfeksiyon gibi sebepler de zeka geriliğine yol açabilmektedir.    

Zekâ Geriliği Tedavisi

Zekâ geriliği konusunda sorun yaşayan çocuklar için özel bir tedavi söz konusu olmasa da bulundukları duruma ve yaşa bağlı olarak, uygun eğitimin sağlanması ve sosyal ortamın oluşturulması, çocuklara yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle, zekâ geriliği için erken tespit ve erken müdahale oldukça önemlidir. Bu şekilde çocukların zeka gelişimi desteklenerek, uygun eğitimden verim almaları sağlanmaktadır. Uzman eğitimi rehabilitasyon merkezleri tarafından sağlanmaktadır. Muş Rehabilitasyon Merkezleri arasında yer alan kurumumuzda zeka geriliği yaşayan çocuklarımızla birebir ilgilenilerek özel eğitim çalışmaları uygulanmaktadır.