Muş Konuşma ve Dil Terapisi
Konuşma ve iletişim mekanizması bütün insanlığın sahip olduğu en temel ihtiyaçlardan birisidir. Bireylerin konuşma ve iletişim alanında herhangi bir hastalıktan, daha önceden yaşanan bir olaydan ya da farklı bir sebepten kaynaklanan iletişim problemleri olabiliyor. Bu durumlarda iletişim alanında yaşanan sıkıntıların çözümü için ise dil ve konuşma terapi merkezlerinin vermiş olduğu dil ve konuşma terapisi devreye giriyor. Günümüzde oldukça sık duyduğumuz ve gün geçtikçe daha da yaygınlaşan dil ve konuşma terapisi nedir?

Duygu, düşünce, istek, amaç paylaşımı için gerekli olan dil ve konuşma becerileri insan yaşamında çok önemli bir yere sahiptir. Bu beceriler bazı hastalıklar, genetik ve kromozomal sendromlar, bilişsel problemler, yapısal problemler (işitme kaybı, görme prob.), çevresel problemler (uyaran eksikliği, uzun süre hastanede kalma) vb. nedenlerle bozulabilir. Dil ve Konuşma Terapistleri Çocuk ve Yetişkinlerde gözlemlenen konuşma problemleri için terapiler vermektedir.
Bireylerin kendisini, duygu ve düşüncelerini, karşısındaki bireyler ile iletişim kurmasını ve yaşadığı sosyal çevreyi ve dünyayı anlamasını sağlayacak olana konuşma kanalında yaşanacak problemler bireylerin iletişim temel ihtiyacının sekteye uğramasına yol açar. Bu ihtiyacın kesintiye uğraması ve problem içermesi de bireylerin zihinsel problemlerle karşılaşmasına yol açabilir. İşte böyle durumlarda bu problemlere sahip bireylerin problemlerini çözmek için devreye dil ve konuşma terapisi devreye giriyor. Muş Özgür Adımlar Özel Eğitim kurumunda dil ve konuşma terapisi sayesinde sahip olunan bu problemlerin giderilmesi ve bireye daha sağlıklı bir yaşam sunulması sağlanıyor.
İletişim kanallarında yaşanan bu problem tabi ki sadece belirli bir yaşa özgü bir problem değildir. Bireylerin hayatlarının her döneminde bu problem ile karşı karşıya kalabilirler. Hayatınızın her döneminde karşınıza çıkabilecek bu problemin çözümü için kullanılan terapi sistemi ise günümüzde dil ve konuşma terapisi olarak adlandırılmaktadır. Dil ve konuşma terapisi ile yaşadığınız iletişim problemlerinizi çözebilir ve daha kaliteli bir hayat yaşamaya devam edebilirsiniz.
Terapilerde Genel Amaçlar
- Konuşma akıcılığının geliştirilmesi
- Alıcı ve ifade edici dil ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi
- Konuşma sesi bozukluğu (artikülasyon) ve sesbilgisel (fonolojik) becerilerinin geliştirilmesi
- Anlaşılır konuşma için gerekli motor becerilerinin geliştirilmesi
- Uygun konuşma rezonansını kazanmaları
- Yaş, cinsiyet ve kültüre uygun ses özelliklerini kazanmaları hedeflenmektedir.
Çocuklar İçin Dil ve Konuşma Terapisi

Kekemelik, Hızlı bozuk Konuşma, Çocukluk Çağı Apraksisi, Alıcı ve İfade Edici Dil gecikmeleri, Artikülasyon ve Fonolojik Bozukluk (sesleri karıştırma, sesleri bozuk söyleme/Pelteklik), Rezonans terapisi (Dudak Damak Yarıklı bireylerde), ses ve yutma bozukluklarında çalışılmaktadır.
Üç ya da dört yaşını doldurmuş fakat bu yaşları doldurmasına rağmen konuşma ve iletişim sistemi henüz başlamamış çocuklarda durumun analizi için herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığı araştırılır. Eğer herhangi bir sağlık problemi mevcut değilse bu çocuklar için dil ve konuşma terapisi tedavisine başlanır. Sesleri yanlış şekilde söyleyen, kekemelik problemi yaşayan ya da sesleri birbirinin yerinde kullanan çocuklarımız için de aynı şekilde dil ve konuşma terapisi uygulanmaktadır. Özellikle günümüzde down sendromuna sahip olan, otizmli çocuklar için dil ve konuşma terapisi oldukça önemli bir durumdur. Özellikle genç ve çocuk yaşlarda gözlemlenen konuşma bozuklukları ve zorluklarının çözümü için bir an önce dil ve konuşma terapisine başlanmalıdır.
Bu tarz problemleri zamana bırakarak kendi kendine çözülmesini beklemek, yaşanan problemi görmezden gelerek ertelemek durumu olduğundan daha kötü bir hale getirmekten başka hiçbir sonuç vermez. Bu durumlarda bir an önce dil ve konuşma terapisine başlamak çocukların ileride yaşayabileceği konuşma bozukluklarının önüne geçmede ve halihazırda yaşanan problemlerin çözülmesinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Yetişkin bireyler için de çocuklar içinde Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi artık dil ve konuşma terapisinden Muş ilimizde de faydalanabilirsiniz. Unutmayın bireylerin hayatında yaşayacağı iletişim bozukları hem sosyal hayatlarında hem de iş hayatlarında hayat standartlarını düşürerek bireyler üzerinde olumsuz etkilere sebep olacaktır. Bundan ötürü konuşma problemi yaşayan bireylerin en kısa sürede dil ve konuşma terapisine başlamaları gereklidir.
Erken Müdahale İçin İşaretler
- Bir yaşında hiç ses çıkarmaması, insanların seslemelerine tepki vermemeleri
- 2 yaşında hala bir iki kelimesinin olması, Tek komutları anlayamamaları
- 3 yaşında hala cümle üretememeleri tek sözcükle ya da işaretle isteklerini belirtmeleri
- 4 yaşında konuşmalarının yabancı biri tarafından çok az anlaşılması, sorulan sorulara cevap verememeleri, akranlarıyla iletişime geçememeleri
- 5 yaşında birçok sesi (r, k, g) sözcük içinde kullanamamaları, hikâye anlatmamaları altı aydan daha uzun süre devam eden kekemeliğin bulunması
Bu durumlarda bir Dil konuşma terapistine çocuğumuzu götürüp dil konuşma probleminin anlaşılması için oral motor muayene, informal ve formal (gelişim testleri) değerlendirmelerle problemin tespiti yapılıp çocuğun ihtiyacına uygun hedefler belirlenip terapilere başlanılır.
Yetişkinler için Dil ve Konuşma Terapisi
Dil ve Konuşma Terapisti yetişkin bireylerde Kekemelik, Hızlı Bozuk Konuşma, Artikülasyon, Edinilmiş Dil Problemleri, Bilişsel İletişimsel Problemleri, Dizartri (Yetişkinlerde konuşmanın hızının, şiddetinin bozulması), Yutma bozuklukları alanlarında çalışılır. Bu bozukluklar erken dönemlerde başlayan konuşma problemleri için terapi alınmamasından ya da Demans, ALS gibi nörolojik rahatsızlıklar ya da kaza inme sonrasında başlanılabilir.

Muş Özgür Adımlar Dil ve Konuşma terapisi sayesinde Muş ilimizde de dil ve konuşma terapisinden de dilediğiniz gibi faydalanabilirsiniz.